به گزارش روابط عمومی «شرکت خدمات عمومی فولاد ایران» اجتماعی، «احمد میدری» در برنامه گفتوگوی ویژه خبری سیما درباره برنامههای این وزارتخانه برای اصلاح نظام بنگاهداری گفت: برای این که وظایف غیرضروری و غیرحاکمیتی را از دوش این وزارتخانه برداریم باید بر وظایف اصلی خود با محورهای گسترش تعاونیها، ایجاد رفاه اجتماعی و ایجاد اشتغال و تنظیم روابط کار، متمرکز شویم. به همین منظور در چند ماه گذشته بر اصلاح نظام بنگاه داری برای حفظ منافع کارگران و بازنشستگان در این وزارتخانه متمرکز بودهایم که گامی بسیار مهم است.
میدری با بیان این که «وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم اکنون یکی از بزرگترین بنگاهداران کشور است» گفت: وظیفه ذاتی ما بنگاهداری نیست و همین امر نیز ما را با مشکلات عدیده ای مواجه کرده است.
او به حکم برنامه هفتم توسعه مبنی بر کاهش سهم وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سهام شرکتها اشاره و تصریح کرد: برنامه هفتم توسعه از ما میزخواهد که طی دو سال سهام خود در تمامی شرکتهای زیر مجموعه را به زیر ۲۰ درصد برسانیم تا امکان انتخاب هیات مدیره و مدیرعامل نداشته باشیم. ما بر این باوریم که با رهایی از بنگاهداری میتوانیم به وظایف اصلی تنظیم روابط کار، گسترش تعاونی و حمایت اجتماعی از آحاد مردم را انجام دهیم.
سوال مهم این است که چطور می خواهیم طبق حکم برنامه هفتم توسعه در عرض دو سال از بنگاهداری شرکتهایی که طی سی سال به ما سپرده شده است خارج شویم؟ برنامه هفتم میگوید اگر این کار را انجام ندهیم شرکتهای زیرمجموعه وزارتخانه با مالیاتهای بسیار سنگین و مدیران با انفصال از خدمات دولتی روبرو خواهند شد. مگر این که استدلال هایی داشته باشند که شورای اصل ۴۴آن را بپذیرد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: برای واگذاری شرکتها یا باید سهام این شرکتها را در بازار سهام عرضه کنیم و یا آن را به بخش خصوصی واقعی بسپاریم.
وی افزود: بررسیهای ما نشان میدهد که واگذاری به هر شکل از مشارکت به بخش خصوصی در ایران و در بیشتر کشورهای دنیا در معرض اتهام بوده و این شائبه بوده که شرکت با فساد فروخته شده است. به همین علت میبینیم این شرکتها به نهادهای عمومی غیردولتی داده میشوند و آمارها نشان می دهد که فقط حدود ۱۱ درصد خصوصیسازیها واقعا به بخش خصوصی داده شده است. این ضعف در خصوصیسازی فقط مختص ایران نیست در سایر کشورها هم تجربه شده است.
میدری بر تغییر شیوه واگذاری سهام شرکتها تاکید کرد و در این زمینه با تشریح انواع الگوهای تجربه شده در جهان، نقاط ضعف و قوت آنها را برشمرد. او با اشاره به الگوی ارایه شده از سوی سه اقتصاددان برجسته جهان به نام «مزایده تکرار شونده» از لزوم استفاده از این شیوه در واگذاری سهام برخی شرکتها خبر داد.
میدری یکی از نگرانیها را «اطمینان از حفظ شغل کارکنان شرکتها دانست» و اظهار داشت: در هفته گذشته در جلسهای که با حضور مقام معظم رهبری برگزار شد، ایشان بر مشارکت بخش خصوصی با صلاحدید و سالم بودن فضای عمومی تاکید داشتند. این هدف را همان مزایده تکرارشونده میتواند برآورده کند. همچنین در واگذاریها باید به کارگران شرکتها باید اطمینان بدهیم که شغلشان از بین نمیرود و شرایطشان بهبود مییابد.
روش «صرف سهام» برای مشارکت با بخش خصوصی در شرکتها یکی دیگر از الگوهایی بود که میدری از بهکارگیری آن در اصلاح نظام بنگاهداری خبر داد و گفت: مثلا شرکت قطار رجا را داریم که به دلیل زمینگیر شدن ۵۰ درصد واگنهایش کارگرانش به یک سوم کاهش یافته است رجا زمانی ۱۲۰۰ واگن فعال داشت اما این رقم هم اکنون ۶۰۰ واگن رسیده است. ما در روش «صرف سهام» به دنبال سرمایهگذاری میرویم که واگنهای غیرفعال را فعال کند و به جای سرمایه به او سهام بدهیم در این صورت نه تنها کارگرانش بیکار نمیشوند که حتی میتواند کارگران جدیدی هم استخدام کند.