به گزارش روابط عمومی «شرکت خدمات عمومی فولاد ایران»، سهام تولیدکنندگان فولاد و آلومینیوم ایالات متحده افزایش یافت، در حالی که همتایان اروپایی آنها کاهش یافتند، پس از آنکه رئیسجمهور دونالد ترامپ برنامههای خود را برای اعمال تعرفه اضافی ۲۵ درصد بر واردات این فلزات فاش کرد.
سهام شرکتهای نیکور، استیل داینامیکز و کلیولند-کلیفز بین ۶ درصد تا ۱۳ درصد افزایش یافت، در حالی که سهام سنتری آلومینیوم ۱۵ درصد و سهام آلکوا۶ درصد رشد داشت. سهام سو.اس. استیل نیز ۳ درصد افزایش پیدا کرد. تولیدکنندگان فولاد آمریکایی در حال دست و پنجه نرم کردن با تقاضای ضعیف برای محصولات خود هستند، زیرا ورود واردات ارزانتر آنها را مجبور به کاهش قیمتها و تعطیلی کارخانهها کرده است.
ترامپ اعلام کرده بود که این تعرفههای جدید را در روز دوشنبه فاش خواهد کرد. نزدیک به یکچهارم تمام فولاد استفادهشده در ایالات متحده وارداتی است، که بخش عمدهای از آن از کشورهای همسایه مانند مکزیک و کانادا و یا متحدان نزدیک در آسیا و اروپا مانند ژاپن، کره جنوبی و آلمان وارد میشود.
تاد میلر، رئیس شرکت ایزایا اینداستریز، تولیدکننده سقف فلزی، گفته است: «تعرفهها برای من نگرانکننده هستند، زیرا وارد فصل شلوغ خود میشویم و احتمالاً موجب تأخیر و افزایش قیمتها از منابع داخلیمان خواهد شد.»
تولیدکنندگان فولاد در تلاشند تا زنجیره تأمین خود را به ایالات متحده نزدیکتر کنند یا در داخل این کشور راهاندازی کنند تا تأثیر افزایش تعرفهها را جبران کنند. تحقیقاتی از سیتی ریسرچ نشان داده است که این افزایش تعرفهها هزینههای واردات را حدود ۱۵۰ دلار به ازای هر تن افزایش خواهد داد. آرسلورمیتال، دومین تولیدکننده بزرگ فولاد در جهان، قصد دارد یک کارخانه تولیدی در آلاباما بسازد تا به صنعت خودروسازی تأمینکننده فولاد شود، که یکی از بزرگترین خریداران فولاد تولیدی داخلی است. فولاد هیوندای کره جنوبی نیز در حال برنامهریزی برای ساخت یک کارخانه در ایالات متحده است. سهام آرسلورمیتال و فویستالپاین هرکدام ۲ درصد کاهش یافتند، در حالی که سهام شرکتهای آلمانی تایسنکروپ و سالزگیتِر بدون تغییر باقی ماندند.
انتظار میرود که تعرفه اضافی بر واردات آلومینیوم موجب افزایش تولید داخلی آلومینیوم در ایالات متحده به حدود ۱ میلیون تن متریک در سال از نزدیک به ۷۵۰ هزار تن متریک شود، که مشابه افزایشهایی است که در طول جنگ تعرفهای ۲۰۱۸ مشاهده شد. اما ایالات متحده هنوز به شدت به واردات برای تأمین تقاضای سالانه آلومینیوم خود، که حدود ۵ میلیون تن متریک است، وابسته خواهد بود. این فلز به طور گسترده در صنعت هوافضا استفاده میشود که خود با چالشهای زنجیره تأمین مواجه است. تحلیلگران جی پی مورگان در یادداشتی نوشتهاند: «تعرفه پیشنهادی میتواند تقریباً ۳۰ سنت به ازای هر پوند به هزینههای آلومینیوم در قیمتهای فعلی اضافه کند، بدون در نظر گرفتن هزینههای حملونقل و سایر هزینهها.» سهام تولیدکنندگان فولاد در آسیا نیز کاهش یافت، بهطوری که سهام شرکت تاتا استیل و جیاسدبلیو استیل بهترتیب ۳.۲ درصد و ۲.۳ درصد کاهش یافتند.
در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ، او تعرفههای ۲۵ درصد بر فولاد و ۱۰ درصد بر آلومینیوم اعمال کرده بود، اما بعداً برای چندین شریک تجاری معافیتهای بدون تعرفه اعطا کرد، از جمله به کانادا، مکزیک و برزیل.
نیجل دریفیلد، استاد تجارت بینالملل و استراتژی در مدرسه کسبوکار وارویک، گفته است: «معقول است که فرض کنیم تولیدکننده قادر خواهد بود بیشتر هزینه را به واردکننده آمریکایی منتقل کند.» او افزوده است: «از آنجا که فولاد بهطور عمده یک ماده اولیه برای تولید سایر محصولات یا فرآیندها است، این امر تنها موجب افزایش قیمتها برای مصرفکنندگان آمریکایی خواهد شد.»