به گزارش روابط عمومی «شرکت خدمات عمومی فولاد ایران»، صنعت جهانی فولاد برای تأثیر تعرفههای ۲۵ درصدی ترامپ که قرار است از ۱۲ مارس اجرا شود، آماده میشود. این تعرفهها با هدف حمایت از تولیدکنندگان فولاد آمریکا طراحی شدهاند، اما میتوانند تنشهای جهانی فولاد را تشدید کنند؛ بهویژه با توجه به صادرات گسترده چین.
در آسیا، نگرانیهایی وجود دارد که مقداری از فولاد صادراتی به آمریکا، به جای آن وارد بازار اشباعشده منطقهای شود.
«ما ممکن است شاهد ورود بیشتر فولاد از این کشورها به ویتنام باشیم، زیرا تعرفه جدید، آنها را از صادرات به آمریکا بازمیدارد.» این سخنان را نگیِم ژوان دا، رئیس انجمن فولاد ویتنام، در گفتوگو با بلومبرگ عنوان کرد. ویتنام در سالهای اخیر به یکی از بزرگترین مصرفکنندگان و صادرکنندگان فولاد در منطقه تبدیل شده است.
افزایش صادرات چین و شکایات تجاری
تولیدکنندگان فولاد از آسیا تا اروپا و آمریکای لاتین از قبل نیز با افزایش صادرات چین تحت فشار بودهاند. صادرات فولاد چین در سال ۲۰۲۴ به بالاترین میزان در ۹ سال گذشته رسیده است که باعث افزایش شکایات تجاری شده است.
کره جنوبی اخیراً یکی از کشورهایی بوده که شکایتهای تجاری جدیدی علیه واردات فولاد چین مطرح کرده است.
تنشهای تجاری و واکنش کشورها
در فرمان اجرایی ترامپ آمده است که «صادرات چین، تولید را در سایر کشورها تحت فشار قرار داده و آنها را مجبور کرده است که حجم بیشتری از فولاد خود را به آمریکا صادر کنند.»
اتحادیه اروپا در حال بازبینی اقدامات حفاظتی خود در واکنش به افزایش جریانهای تجاری است.
در آسیا هم هند در حال بررسی اقدامات حفاظتی تجاری است؛ ویتنام در حال تحقیق درباره واردات فولاد چین است؛ کره جنوبی ممکن است تحقیقات بیشتری درباره واردات محصولات فولادی چین انجام دهد.
کشورهایی که از تعرفههای آمریکا معاف شدهاند
کشورهایی مانند ژاپن، کره جنوبی و استرالیا، به همراه کانادا، مکزیک و برخی دیگر، در دوران اولین دوره ریاستجمهوری ترامپ، از برخی تعرفههای آمریکا معاف شده بودند. اکنون، بسیاری از این کشورها در تلاشند تا از تعرفههای جدید ترامپ نیز معاف شوند.
اما اگر این معافیتها داده نشود، تأثیر آن چه خواهد بود؟
سهول بات، مدیر تحقیقات در Crisil Intelligence هند، میگوید: «در این صورت، ما شاهد منحرف شدن موجودی صادرکنندگان به بازارهای وارداتی دیگر، با قیمتهای رقابتی و پایینتر خواهیم بود، بهویژه در فضایی که رقابت جهانی در حال افزایش است.» او هشدار داد که این موضوع میتواند قیمت فولاد در هند را کاهش دهد، در حالی که هماکنون قیمت فولاد در هند به پایینترین سطح چهار سال گذشته نزدیک شده است.
تعرفههای جدید هنوز نهایی نشدهاند، اما ممکن است تأثیر بزرگی داشته باشند. ترامپ علاوه بر فولاد، تعرفههایی بر آلومینیوم نیز در نظر گرفته که هنوز نهایی نشدهاند.
طبق دادههای دولت آمریکا، صادرات فولاد از کره جنوبی، ژاپن و استرالیا در سال گذشته در مجموع حدود ۳.۷۵ میلیون تن بوده است.
با این حال، در سطح جهانی، میزان فولادی که ممکن است تحت تأثیر این تغییرات قرار گیرد، بیش از ۲۰ میلیون تن تخمین زده میشود.
فولادهای خاص همچنان به آمریکا صادر خواهند شد
با این حال، برخی از محصولات خاص فولادی، حتی در صورت اجرای کامل تعرفهها، همچنان به آمریکا صادر خواهند شد، اما با قیمتهای بالاتر.
طبق تحلیلگران شرکت تحقیقاتی وود مکنزی، ژاپن و کره جنوبی تأمینکننده برخی فولادهای خاص و باکیفیت بالا هستند که در زیرساختهای انرژی و صنعت خودروسازی آمریکا استفاده میشوند.
تأثیر بر تولید جهانی فولاد
یکی دیگر از پیامدهای احتمالی تعرفههای جدید ترامپ این است که تولیدکنندگان ممکن است بهجای یافتن بازارهای جدید، مجبور شوند تولید خود را کاهش دهند.
شو ژیانگچون، تحلیلگر Mysteel Global میگوید: «بازار جهانی ظرفیت جذب این حجم فولاد را ندارد، زیرا تقاضای فولاد در جهان نسبتاً راکد است. این بدان معناست که کشورهای دیگر، از جمله چین، مجبور خواهند شد تولید خود را کاهش دهند.»