به گزارش روابط عمومی «شرکت خدمات عمومی فولاد ایران»، هفته گذشته، دونالد ترامپ جنگ تجاری دوران اول خود را از نو زنده و تعرفهای ۲۵ درصدی روی تمام فولادهای وارداتی اعمال کرد. در این اقدام، او از تعرفهها به عنوان ابزاری ضربهای استفاده میکند، با این فرض که این تدابیر برای راهاندازی مجدد صنعت فولاد آمریکایی کافی خواهند بود؛ اما چنین نیست.
صنعت فولاد ایالات متحده سالهاست که با کاهش و رکود دست و پنجه نرم میکند
تعرفهها مهم هستند، اما به هیچ وجه کافی نیستند. به دلیل دههها عدم سرمایهگذاری و سیاستهای تجاری ضعیف، صنعت فولاد سالهاست که با کاهش و رکود دست و پنجه نرم میکند. اکنون این صنعت با تهدیدات جدی مواجه است، چرا که چین به طور مداوم بازار جهانی را با فولادهای مصنوعی ارزانقیمت اشباع میکند و قیمتها را به نفع خود دستکاری میکند. در همین حال، بازار جهانی به سمت فولاد «پاک» تولید شده با استفاده از برق و هیدروژن تغییر جهت داده است؛ فرآیندی که ایالات متحده تنها به تازگی شروع به حمایت از آن کرده است.
صنعت فولاد ایالات متحده برای بقا باید مدرن شود
صنعت فولاد ایالات متحده برای بقا باید مدرن شود. به منظور حمایت از این تلاش، دولت فدرال باید تعرفههای هدفمند را همراه با سرمایهگذاریها و مشوقهایی اجرا کند که به رشد و انتقال این صنعت کمک کند.
تعرفههای استراتژیک میتوانند از تولید فولاد در برابر ظرفیت اضافی بیش از حد و دستکاری ناعادلانه قیمت توسط رقبا خارجی محافظت کنند. همچنین میتوان از آنها برای در نظر گرفتن اثرات دیگر، مانند تأثیر تولید فولاد با انتشارات بالا بر سلامتی و محیط زیست استفاده کرد. به عنوان مثال، تعرفهای که انتشار کربن در تولید هر واحد فولاد را مد نظر قرار دهد، میتواند از صنعت فولاد داخلی در برابر فولاد ارزان و دارای انتشارات بالا از رقبای خارجی حمایت کند.
اتحادیه اروپا در حال حاضر در حال اجرای این نوع تعرفه به نام «مکانیزم تعدیل مرزی کربن» است. درآمد حاصل از این تعرفه – و سایر تعرفهها – میتواند به انتقال صنعت فولاد ایالات متحده به فناوریهای پاک و تسریع مدرنسازی این صنعت یاری رساند.
جنگ تعرفههای متقابل
زمانی که تعرفهها به عنوان ابزاری برای مذاکره استفاده شوند بدون آنکه با سایر ابزارهای دولتی ترکیب شوند، ممکن است به نتیجه معکوس منجر شوند. در حال حاضر، کانادا و اتحادیه اروپا در حال تهیه تعرفههای متقابل بر روی فولاد و آلومینیوم آمریکایی هستند که این امر فولاد آمریکایی را در آن بازارها حتی کمتر مورد توجه قرار میدهد.
افزایش همگانی قیمت فولاد خطرات اقتصادی گستردهای به همراه دارد
فولاد مادهای حیاتی در زنجیرههای تأمین بیشماری – از خودروها و هواپیماها گرفته تا مسکن و زیرساختها – است و افزایش همگانی قیمت فولاد خطرات اقتصادی گستردهای به همراه دارد. تعرفههای فولاد ترامپ در سال ۲۰۱۸ نقشه راهی برای آنچه میتوانیم انتظار داشته باشیم ارائه میدهد: در حالی که تولید به طور موقت افزایش یافت، صادرات بین سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ تقریباً ۲۵ درصد کاهش یافت، و پس از انتقامگیری چین و مکزیک، اقتصاددانان برآوردهای رشد را کاهش دادند و سرمایهگذاریهای تجاری کند شد.
تعرفهها ابزاری ضعیف برای پایداری بلندمدت صنعت فولاد آمریکایی است
تعرفهها برای اصلاح ناهنجاریهای تجارت جهانی ضروری هستند، اما ابزاری ضعیف برای ایجاد سرمایهگذاریهای لازم جهت پایداری بلندمدت صنعت فولاد آمریکایی محسوب میشوند؛ صنعتی که برای باقی ماندن در رقابت جهانی نیاز به انتقال به فناوریهای پاک دارد. در حالی که تعرفهها میتوانند ظرفیت تولید موجود را از پایین کشیدن قیمتها محافظت کنند، الزاماً منجر به جذب سرمایهگذاریهای کلان در زمینه زیرساخت و مدرنسازی از سوی شرکتهای فولاد داخلی که در حال حاضر با حاشیههای نازک فعالیت میکنند، نخواهد شد.
اما همانطور که دولت فدرال برای صنعت نیمههادی داخلی آغاز به کار کرده است، میتواند سیاستهای تجاری تقویتشده را با حمایتهای ساختاری برای تحول صنعت فولاد ترکیب کند. این امر میتواند شامل اعتبارات مالیاتی سرمایهگذاری برای نوسازی تأسیسات تولید فولاد بهمنظور استفاده از فناوریهای پاک و اعتبارات مالیاتی تولید برای ساخت فولاد پاک داخلی باشد که سرمایهگذاریهای خصوصی را در سراسر صنعت فولاد تشویق میکند.
دولت فدرال همچنین میتواند از سیاستهای موجود بهره ببرد. برای مثال، گسترش الزامات «خرید آمریکا» اداره بایدن برای پروژههای تأمین شده از سوی دولت فدرال – مانند ساخت بزرگراهها و پلها – به گونهای که شامل فولاد کاملاً پاک و تولید داخلی شود، میتواند تقاضا برای فولاد تولید شده در آمریکا را تقویت کند. احیای استانداردهای «خرید پاک» برای فولاد مورد استفاده در پروژههای فدرال نیز میتواند مدرنسازی این صنعت را تسریع کند. این حمایتهای ساختاری میتوانند از درآمد حاصل از تعرفههای هدفمند و بهخوبی طراحی شده تأمین مالی شوند.
تکیه صرف بر تعرفهها، پایهای ناپایدار برای سیاست صنعتی است
ترامپ ادعا کرده است که تعرفههای او موجب ایجاد «رونق تولیدی»، تبدیل آمریکا به یک «قدرت بزرگ تولیدی» و «ثروتمند ساختن دوباره آمریکا» خواهد شد. اما تکیه صرف بر تعرفهها، پایهای ناپایدار برای سیاست صنعتی است. مگر اینکه ترامپ استراتژی خود را گسترش داده و شامل مشوقها و سرمایهگذاری برای صنعت فولاد شود، رویکرد او مانند بازی جنگا خواهد بود: در نهایت، همه چیز سقوط خواهد کرد.