به گزارش روابط عمومی «شرکت خدمات عمومی فولاد ایران»، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، روز سهشنبه جبهه دیگری در حمله خود به هنجارهای تجاری جهانی باز و دستور آغاز تحقیقی را در خصوص احتمال اعمال تعرفههای جدید بر واردات مس صادر کرد تا تولید این فلز که برای خودروهای برقی، تجهیزات نظامی، شبکه برق و بسیاری از کالاهای مصرفی حیاتی است، در آمریکا بازسازی شود.
ترامپ که به دنبال جلوگیری از آنچه مشاورانش آن را تلاشی از سوی چین برای تسلط بر بازار جهانی مس میدانند، در کاخ سفید دستوری امضا کرد و از وزیر بازرگانی، هاوارد لوتنیک، خواست تا تحت بخش ۲۳۲ قانون گسترش تجارت سال ۱۹۶۲، تحقیق امنیت ملی را آغاز کند. این همان قانونی است که ترامپ در دوره نخست خود برای اعمال تعرفه ۲۵ درصدی جهانی بر فولاد و آلومینیوم استفاده کرد.
یک مقام کاخ سفید که به صورت ناشناس به خبرنگاران اطلاع میداد، گفت هر نرخ تعرفه احتمالی بر اساس نتایج این تحقیق تعیین خواهد شد و افزود که ترامپ تعرفهها را بر سهمیهها ترجیح میدهد. این اقدام آخرین نمونه از تلاشهای ترامپ برای برهم زدن دههها حمایت تجاری از تجارت آزاد است؛ حمایتی که او هم به عنوان نامزد و هم به عنوان رئیسجمهور نقد کرده و معتقد بود باعث تضعیف پایه صنعتی آمریکا شده است. این تحول اکنون حتی علیه متحدان دیرینه آمریکا مانند کانادا و مکزیک و همچنین دشمنان ژئوپولیتیکی مانند چین هدف قرار گرفته است.
از زمان اقامت مجدد در کاخ سفید برای دوره دوم خود، ترامپ مجموعهای از دستورات تعرفهای صادر کرده است. در حالی که تنها یک تعرفه جدید ۱۰ درصدی بر کلیه واردات از چین اعمال شده است، تعرفه ۲۵ درصدی بر کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک قرار است هفته آینده اجرایی شود و سایر تعرفهها که هدفشان فولاد، آلومینیوم و خودروهاست به زودی یا در حال توسعه سریع خواهند بود.
اقدامات سریع ترامپ شروع به تأثیرگذاری بر اعتماد مصرفکننده کرده است؛ اعتمادی که در ابتدا پس از پیروزی او در انتخابات نوامبر علیه رئیسجمهور سابق جو بایدن به دلیل وعدههای کاهش هزینههای زندگی افزایش یافته بود. در اوایل سهشنبه، کنفرانس بورد بزرگترین کاهش اعتماد مصرفکننده در سه و نیم سال گذشته را گزارش کرد و انتظار داشت خانوادهها شاهد افزایش تورم شوند.
پیش از اعلام خبر مربوط به مس، سهام در والاستریت برای چهارمین روز متوالی کاهش یافت که به طور ویژه ناشی از عدم قطعیت فزاینده در سیاستهای تجاری ترامپ است. اما برخی از سهامها در میان برندگان در نظر گرفتهشده جهشهایی را تجربه کردند: سهام بزرگترین تولیدکننده مس در جهان، شرکت Freeport-McMoran مستقر در فینیکس، در معاملات پس از ساعت کاری به میزان ۵ درصد افزایش یافت. این شرکت در سال گذشته ۱.۲۶ میلیارد پوند مس در آمریکا تولید کرده است.
شرکت Antofagasta مستقر در لندن از اظهار نظر در خصوص اقدام ترامپ خودداری کرد. این شرکت در حال تلاش برای توسعه معدن مس و نیکل Twin Metals به ارزش ۱.۷ میلیارد دلار در مینهسوتا است، اما حقوق معدنی آن تحت مدیریت رئیسجمهور سابق بایدن به دلیل نگرانیهای مربوط به آلودگی آب مسدود شده بود.
ترامپ وعده داده است مقررات مربوط به کسبوکارها را برای تقویت رشد اقتصادی آمریکا کاهش دهد.
هدفگذاری بر چین
مشاور تجارت کاخ سفید، پیتر ناوارو، گفت تحقیقات به سرعت در «زمان ترامپ» به پایان خواهد رسید. ناوارو بیان کرد که چین از یارانههای دولتی و ظرفیت اضافی برای تضعیف رقابت و به دست آوردن کنترل بر تولید جهانی مس استفاده میکند، به همان شیوهای که اکنون در تولید فولاد و آلومینیوم تسلط دارد.
با این حال، کشورهایی که بیشترین تأثیر را از هرگونه تعرفه جدید بر مس آمریکا خواهند دید، شیلی، کانادا و مکزیک هستند؛ کشورهایی که طبق دادههای اداره آمار آمریکا در سال ۲۰۲۴ بزرگترین تأمینکنندگان مس پالایششده، آلیاژهای مس و محصولات مسی بودند.

لوتنیک در جریان جلسه امضای دستور در کاخ سفید گفت: «مانند صنایع فولاد و آلومینیوم ما، صنعت بزرگ مس آمریکایی ما نیز توسط بازیگران جهانی که به تولیدات داخلی ما حمله میکنند، دچار فروپاشی شده است.»
او افزود: «صنایع آمریکایی به مس وابستهاند و این مس باید در آمریکا تولید شود، بدون استثناء و بدون معافیت. زمان آن رسیده که مس به خانه برگردد.»
یک برگه اطلاعرسانی کاخ سفید اعلام کرد که تحقیقات، خطرات امنیت ملی ناشی از وابستگی رو به رشد آمریکا به واردات مس «به هر شکل آن» را ارزیابی خواهد کرد و به دادههایی اشاره کرد که نشان میدهد در سال گذشته آمریکا برای ۴۵ درصد از مصرف مس خود به واردات متکی بوده است که این رقم از اوایل دهه ۱۹۹۰ به شدت افزایش یافته است.
مقام کاخ سفید گفت تحقیقات – که شامل دفتر نماینده تجارت آمریکا نیز میشود – واردات مس معدنی خام، کنسانترههای مس، آلیاژهای مس، ضایعات مس و محصولات مشتق از این فلز را مورد بررسی قرار خواهد داد. این مقام از ارائه جزئیات دقیق درباره مشتقات خاص خودداری کرد و گفت که این امر پیشداوری بر نتیجه تحقیق خواهد بود.
مقام کاخ سفید افزود که وزارت انرژی مس را به عنوان یک ماده حیاتی در بلندمدت به رسمیت شناخته است به دلیل افزایش تقاضا برای فناوریهای انرژی خورشیدی و الکتریکی شدن جهانی، به طوری که این فلز دومین ماده پراستفاده در سیستمهای تسلیحاتی آمریکا محسوب میشود.
نیاز به ظرفیت بیشتر
مقام کاخ سفید گفت با توجه به تقاضای فعلی برای خودروهای برقی و برنامههای هوش مصنوعی پرمصرف، در آینده با کمبود مس در آمریکا مواجه خواهیم شد و این کشور نمیتواند ظرفیتهای کافی برای ذوب و پالایش مس را توسعه دهد مگر اینکه از حمایت تجاری بلندمدت و معقول برای این بخش برخوردار شود.
در جریان امضای دستور روز سهشنبه، لوتنیک همچنین گفت دولت ترامپ کشورها را به دلیل اعمال مالیاتهای خدمات دیجیتال بر شرکتهای فناوری آمریکایی شامل گوگل، اپل و آمازون پاسخگو خواهد دانست. ترامپ روز جمعه دستور داد تا دفتر نماینده تجارت آمریکا (USTR) تحقیقات تعرفهای مربوط به این مالیاتها را از سر بگیرد.
لوتنیک گفت: «دوست و دشمن به طور جزئی شرکتهای فناوری آمریکایی ما را گویی بانکچه خود میدانستند. این وضعیت اکنون پایان خواهد یافت. هدف من این است که زمین بازی را برابر کنیم و این حملات را متوقف کنیم.»